Poradnik zdrowego ogrodnika

Poradnik zdrowego ogrodnika

czyli wszystko, o co chciałeś się zapytać, ale do tej pory nie miałeś okazji samemu podziałać we własnym ogródku!

Przygotowanie gruntu pod warzywnik: praktyka 

Położenie warzywnika  

Położenie warzywnika jest niezwykle ważnym punktem dla całego przedsięwzięcia, bowiem od tego zależy zarówno wielkość, jak i smak naszych warzyw.  Warzywnik zatem musi być pojawić się w miejscu: 

  • dobrze oświetlonym 
  • osłoniętym od wiatru 

W myśl podpunktów, należy wybrać suche miejsce, które jest osłonecznione przez 8 godzin w ciągu dnia. Dotyczy to zwłaszcza miesiąców letnich, kiedy promienie słońca są mocniejsze, niż kiedykolwiek w ciągu roku. Warto pamiętać, że przedpołudniowe słońce jest mniej istotne, niż popołudniowe.  

Czas przygotowania podłoża 

Miejsce pod przyszłe grządki wydzielamy w okresie ok. jesiennym, aby móc w danym sezonie zasadzić warzywa. W lecie również można przygotować grunt jak i sadzenie, ale należy liczyć się z faktem, iż plony posadzone w wysokich temperaturach mogą zacząć rosnąć z opóźnieniem.  

Poprawa zasobności podłoża  

Przed przygotowaniem grządek, sprawdź, czy dysponujesz poplonem, czyli roślinami zielonymi uprawianymi z myślą o wykorzystaniu do użyźniania gleby. Do jego produkcji zwykle wykorzystuje się: łubin,  gorczycę i facelię.

Idealna gleba 

Warzywa najlepiej będą się czuć w glebie, która jest optymalna, czyli ani zbyt lekka, ani zbyt gęsta. Idealna struktura to tzw. gruzełkowata: 

  • przewiewna i przepuszczalna 
  • duża wchłanialność wody 
  • żyzna (posiadać składniki pokarmowe i próchnicę)  

W przypadku gleby bardzo skupionej, należy w zimę (przed plonami), dobrze ją przekopać, a wyrównać masę dopiero na wiosnę. W ten sposób ziemia będzie bardziej podatna na kruszenie i przez to będzie także rozprowadzać się pod wpływem wody.  

Odczyn gleby

Ważne jest, aby gleba mogła posiadać odpowiedni odczyn PH, dzięki czemu rośliny w pełni się rozwiną. Warzywnik to miejsce, gdzie ta liczba powinna być umiarkowana, czyli mieścić się w przedziale 6,5- 7,4. Liczbę tę można uzyskać po wbiciu w ziemię specjalny miernik, pasków lakmusowych, ale także tych na bazie płynu Helliga.  

Zbyt kwaśna gleba 

W przypadku zbyt kwaśnej gleby, należy ten stan rzeczy oczywiście zmienić- najlepiej za pomocą dwóch sprawdzonych i naturalnych sposobów. W celu obniżenia PH, należy ziemię najpierw przekopać i następnie wymieszać ją z torfem. W przypadku zwiększenia PH, oprócz tradycyjnego przekopania, trzeba będzie ziemię także usprawnić za pomocą nawozu: przykładowo wapnem magnezowo- tlenkowym.

Warzywnik krok po kroku: zakładanie i wysiew

Krok 1 - wymiary warzywnika  

Optymalny rozmiar warzywnika to 1 x 2 metry. Główną osią uprawy będzie stanowić ścieżka, umożliwiającą dostęp do wszystkich interesujących nas wysiewów. Aby usprawniała nam tę czynność, powinna wynosić ona, w tym przypadku, pół metra

Pamiętaj, że zwłaszcza na początku przygody z warzywnikiem, musisz często się po niej poruszać. Ścieżkę można zatem: 

  •  wyłożyć miękką korą drzewną; 
  • udeptać ziemię; 
  • położyć drobno zmielone kamyki.

Krok 2 - wysiew nasion   

Wysiew nasion możemy rozpocząć już w połowie kwietnia. Wówczas wysiewamy nasiona takie warzywa, które poradzą sobie z ewentualnym obniżeniem temperatury: 

  • marchew 
  • pietruszka korzeniowa 
  • groch 
  • szpinak  

Jeżeli znajdują się wśród nas zwolennicy cebuli i buraków, to ich wysiew przypadnie na drugą połowę kwietnia. Na początku maja (zwłaszcza po wczesnowiosennych przymrozkach), siejemy do gruntu pozostałe rośliny

Krok 3 - ochrona warzywnika 

Najlepszą realną ochroną dla naszego warzywnika będzie ogrodzenie go naturalnym płotem- najlepiej inną, niekolizyjną rośliną. Do takiej czynności najlepiej nadaje się grab pospolity. Roślina ta: 

  • rośnie szybko 
  • łatwo 
  • rzadko choruje. 

Grab sadzimy w odstępie 1 metru od grządek, aby zapewnić "neutralne zielone bariery" dla warzyw. Roślinę najlepiej posadzić po wysianiu nasion, na jesień- w październiku do kwietnia.