Rośliny z jadalnymi owocami
Są jak letnie choinki, z ozdobnymi bombkami, czekające na nas przez całe wakacje! Ich owoce, dorastające wiosną i latem można uznać za smaczne prezenty. Drzewa i krzewy owocowe są nie tylko zbawienne dla naszych kubków smakowych, ale także stanowią smaczne pożywienie dla owadów i ptaków. Stołówka na świeżym powietrzu dla każdego!
![]()
Dzika róża
(Rosa sp.)
Gdyby przedstawić profilaktykę leczenia różnych chorób na jednym obrazku, ilustracja mogłaby wyglądać tak, jak powyżej. Dzika róża to roślina, która jest ogrodowym doktorem i wpływa korzystnie na nasze zdrowie od wielu lat.
Jest to krzak uniwersalny. Owoce dzikiej róży to bogactwo "klasycznego zestawu" witamin: A,B,C, a najlepiej smakuje ukryta przetworzona w słoiku. W tym przypadku nie tylko dżemy będą zdobić nasze zimowe półki- z pewnością życie ułatwi Ci również sok, nalewka, syrop czy konfitura.
Nie zapominajmy o naszych skrzydlatych braciach mniejszych!
![]()
Malina właściwa
(Rubus idaeus L.)
Owoce w naszym zielniku to samo zdrowie i nie inaczej jest w przypadku pięknej maliny. Zaskoczeniem dla wielu może być fakt, iż malina to nie tylko kształtny różowy słodycz, ale też liście, które pomagają w leczeniu
Zawartość błonnika i pektyn, czyli witamin to zestaw gwarantujący nam odporność. Owoce zatem bez cienia zwątpienia dodajemy do deserów, do picia, czy słoików- przetworzonych na wiele sposobów.
Bogactwo przeciwutleniaczy stawia je na wysokim piedestale w kategorii najzdrowszych owoców. Sprawdza się także jako sok, który pomaga w zwalczaniu opryszczki czy wirusowego zapalenia wątroby.
![]()
Jeżyna
(Rubus L. subgenus)
Posiada ciemny kolor, ale na pewno nie jest czarnym charakterem w naszym zielniku- wręcz przeciwnie!
Klasycznie już zaczniemy od wymienienia prozdrowotnych działań owoców: zawierają one witaminę C, K, błonnik i mangan.
Oprócz owoców, jeżyny mogą pochwalić się pewnym korzeniem- takim, który jest wytrzymały i leczy. Dosłownie! Korzenie bowiem składają się z substancji, wykazujące antybakteryjne tendencje.
Nie mówiąc już o liściach, które zawierają kwasy organiczne czy pektyny. Zaparz sobie z nimi w roli głównej napar, gdy poczujesz ból brzucha.
![]()
Poziomka
(Fragaria sp.)
Zdążyliśmy się już przekonać na przykładach poszczególnych roślin i owoców, że rozmiar czasami nie ma znaczenia. Tak jest i tym razem. Poziomka może nie ma największych owoców świata, ale za to jakie smaczne i zdrowe. A przecież o to w tym wszystkim chodzi! Pomagają w zwalczaniu biegunki i problemów z jelitem.
Twoja garść możemy pomieścić kilka witamin: C, B, ale też magnez czy fosfor- poziomki prosto z leśnego krzaka to kopalnia zdrowia i oczywiście smaku!
![]()
Jabłoń
(Malvus sp.)
Choć z pewnością drobne, białe kwiatki nie są domeną jabłoni, to właśnie one są kojarzone z tym pięknym drzewem owocowym.
Zwiastują one dorodne owoce, które zaczynają pojawiać się w czerwcu. Są również świetnym schronieniem i pożywieniem dla owadów. Bogate w smaku owoce przyciągają nie tylko ludzi!
Dawne odmiany jabłoni wymagają mniejszej pielęgnacji, niż nowsze gatunki: stawiaj na klasyki!
![]()
Czeremcha ptasia
(Padus arvium Mill.)
Choć nazwa na to nie wskazuje, to drzewo owocowe przyczynia się od lat do wspomagania ludzkich organów. Miąższ z jej owoców można jeść w pełni świadomie na surowo, bowiem to one przyczyniają się do wzmocnienia naszego organizmu od środka.
Dzieje się tak głównie ze względu na zawartą w owocach witaminę C, która ułatwia nam byt podczas nerwowych sytuacji, miesiączki, stresu, czy problemów z drogami oddechowymi.