Kompost

Kompost jest nawozem organicznym, wytwarzanym w 100 % z odpadów roślinnych i zwierzęcych. Oznacza to, że bardziej naturalnej rzeczy w swoim ogródku nie znajdziesz!
Ta niezwykła masa może nie ma walorów estetycznych, ale Twoje rośliny, gleba i Ty sam będziesz mógł cieszyć się jej bogactwem:
- Czym jet kompost i jak wpływa na nasz ogródek?
- Jak zbudować kompost- praktyka
- Kilka ciekawych pojęć dla "kompostowego odkrywcy"
- Zamień KORPO na KOMPOST
- Jak rozpocząć tę przygodę?
- Składniki masy kompostowej
Czym jest kompost i jak wpływa na nasz ogródek?
Kompost to masa, która składa się z odpadów organicznych, zwierzęcych i roślinnych. Oznacza to, że nie ma prawa się w nim znaleźć ani grama plastiku, chemii czy szkła.
Kompost jest nie tylko "organicznym śmietnikiem". Jest on niezbędnym elementem w rozwoju ogródka- dodajemy go do gleby podczas sadzenia roślin, jako naturalny nawóz oraz przy okazji ściółkowania.
wytwarzanie dobrego podłoża
wzbogacanie gleby o minerały
zmniejszenie kosztów utylizacji
gospodarka obumarłych roślin
Jak zbudować kompost- praktyka

Miejsce i pojemnik na kompost
Miejsce powinno być osłonięte zarówno przed wiatrem, jak i nadmiernym słońcem- tak, aby żadne czynniki nie przeszkadzały w procesie rozkładania się masy.
Pojemnik na kompost powinien być drewniany- tak jak na zdjęciu obok, można go wykonać z desek i palników. Drewniane belki powinny optymalnie wynosić ok. 100 do 140 cm długości. Dzięki temu będą na tyle duże, by pomieścić resztki organiczne, a na tyle wystarczające, by móc zatrzymać masę.
Pamiętaj, że potrzebujesz czterech ścian "bez podłogi", a jedna z nich powinna być ruchoma, abyś mógł swobodnie wynosić masę.

Układanie i budowa kompostownika
Najpierw wykonujemy wgłębienie na 30 cm, który będzie podstawą naszego kompostownika. Dopiero po zrobieniu takiej przestrzeni, jesteśmy w stanie nanieść pierwszy etap naszej "naturalnej konstrukcji"- czyli wstawienie warstwy dobrze przepuszczalnej gleby.
Następnie przykrywamy ułożoną glebę pierzynką gałęzi drzew i krzewów- w tym sposobem tworzymy naturalną warstwę drenażową.
Na koniec układamy na gałęzie warstwę pochłaniającą, czyli ziemię ogrodową, torf, słomę, czy nawet przedawniony kompost. Na wierzch dokładamy nowe warstwy- mogą to być, tak jak na zdjęciu, skórki po bananach, fusy, papier. Całość nie powinna przekraczać 1,5 metrów.
Kilka ciekawych pojęć dla "kompostowego odkrywcy"
optymalna temperatura 15-17 stopni, każda powyżej podanej jest wysoka
podchodzisz aktywnie do tematu vs. pasywnie
psychrofile- opitmum 15 stopni
mezofile- optimum 30- 40 stopni
termofile- optimum 45- 65 stopni
produkt końcowy kompostowania
Zamień KORPO na KOMPOST
CEO, content manager, head of product, beneficjent- sprawdź kim jesteś w procesie tworzenia kompostu.
CEO
planowanie warunków dla procesu kompostowania
Content manager
doglądanie, egzekwowanie i regularne sprawdzanie kompostu
Head of product
dostawca wody i tlenu podczas procesu kompostowania
Beneficjent
radość z cennego podłoża i rozwoju kolejnych organizmów
Jak rozpocząć tę przygodę?

- wybierz odpowiednie miejsce, płaskie lub lekko nachylone
- w pobliżu źródła surowców
- niedaleko ujęcia wody
- zacienione i osłonięte od wiatru
na granicy działki- za zgodą sąsiad
Kompost wkracza szerokim nurtem do zabudowy jednorodzinnej, wtórują hasłom takim jak zero waste. Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego sugeruje, że dobrze prowadzony kompostownik powinien mieć zapach leśnej próchnicy, a Ministerstwo Środowiska proponuje, aby ulokować kompostownik niedaleko bzu, skutecznie niwelujący ewentualny przykry zapach wydobywający się z naturalnego nawozu.
Kilka słów o ....
- Trawie
zalecenia i uwagi:
- dodać materiały z "grupy brązowej":
1 część liści + 2 części trawy = 33:1
- kontrolować wilgotność pryzmy- świeża trawa jest zbyt mokra na kompost
- Zrębkach
zzalecenia i uwagi:
- dodać materiałów z "grupy zielonej" :
1 część zrębek + 50 części trawy = 30: 1
- zrębki suche, konieczne jest nawodnienie pryzmypowstający kompost jest ubogi w azot
- Liściach
zalecenia i uwagi:
- dodać materiały z "grupy zielonej":
1 część liści + 4 części odpadków kuchennych = 31:1
- liście suche- nawodnić pryzmę
- ziemia liściowa jest uboga w azot
Składniki masy kompostowej
Uschnięte części roślin/ igliwie
słoma i siano
zrębki i wióry
skorupki jaj
papier i karton
liście
odpadki kuchenne
skoszona trawa
fusy po kawie
owoce
chwasty
obornik i kurzak