Kompost

Kompost

Kompost jest nawozem organicznym, wytwarzanym w 100 % z odpadów roślinnych i zwierzęcych. Oznacza to, że bardziej naturalnej rzeczy w swoim ogródku nie znajdziesz!

Ta niezwykła masa może nie ma walorów estetycznych, ale Twoje rośliny, gleba i Ty sam będziesz mógł cieszyć się jej bogactwem:

  1. Czym jet kompost i jak wpływa na nasz ogródek? 
  2. Jak zbudować kompost- praktyka
  3. Kilka ciekawych pojęć dla "kompostowego odkrywcy" 
  4. Zamień KORPO na KOMPOST
  5. Jak rozpocząć tę przygodę? 
  6. Składniki masy kompostowej

Czym jest kompost i jak wpływa na nasz ogródek?

Kompost to masa, która składa się z odpadów organicznych, zwierzęcych i roślinnych. Oznacza to, że nie ma prawa się w nim znaleźć ani grama plastiku, chemii czy szkła.

Kompost jest nie tylko "organicznym śmietnikiem". Jest on niezbędnym elementem w rozwoju ogródka- dodajemy go do gleby podczas sadzenia roślin, jako naturalny nawóz oraz przy okazji ściółkowania.

wytwarzanie dobrego podłoża

  wzbogacanie gleby o minerały

zmniejszenie kosztów utylizacji

gospodarka obumarłych  roślin

Jak zbudować kompost- praktyka

Miejsce i pojemnik na kompost   

Miejsce powinno być osłonięte zarówno przed wiatrem, jak i nadmiernym słońcem- tak, aby żadne czynniki nie przeszkadzały w procesie rozkładania się masy.

Pojemnik na kompost powinien być drewniany- tak jak na zdjęciu obok, można go wykonać z desek i palników. Drewniane belki powinny optymalnie wynosić ok. 100 do 140 cm długości. Dzięki temu będą na tyle duże, by pomieścić resztki organiczne, a na tyle wystarczające, by móc zatrzymać masę.

Pamiętaj, że potrzebujesz czterech ścian "bez podłogi", a jedna z nich powinna być ruchoma, abyś mógł swobodnie wynosić masę.

Układanie i budowa kompostownika

Najpierw wykonujemy wgłębienie na 30 cm, który będzie podstawą naszego kompostownika. Dopiero po zrobieniu takiej przestrzeni, jesteśmy w stanie nanieść pierwszy etap naszej "naturalnej konstrukcji"- czyli wstawienie warstwy dobrze przepuszczalnej gleby.

Następnie przykrywamy ułożoną glebę pierzynką gałęzi drzew i krzewów- w tym sposobem tworzymy naturalną warstwę drenażową.

Na koniec układamy na gałęzie warstwę pochłaniającą, czyli ziemię ogrodową, torf, słomę, czy nawet przedawniony kompost. Na wierzch dokładamy nowe warstwy- mogą to być, tak jak na zdjęciu, skórki po bananach, fusy, papier. Całość nie powinna przekraczać 1,5 metrów.

Kilka ciekawych pojęć dla "kompostowego odkrywcy"

Zimny i gorący kompost

optymalna temperatura 15-17 stopni, każda powyżej podanej jest wysoka
Prowadzenie kompostu 

podchodzisz aktywnie do tematu vs. pasywnie
Pożyteczne bakterie

psychrofile- opitmum 15 stopni
mezofile- optimum 30- 40 stopni
termofile- optimum 45- 65 stopni
Humus/ biohumus 
 
produkt końcowy kompostowania

Zamień KORPO na KOMPOST

CEO, content manager, head of product, beneficjent- sprawdź kim jesteś w procesie tworzenia kompostu.

CEO 

planowanie warunków dla  procesu kompostowania

Content manager

doglądanie, egzekwowanie i regularne sprawdzanie kompostu

Head of product

dostawca wody i tlenu podczas procesu kompostowania

Beneficjent

radość z cennego podłoża i rozwoju kolejnych organizmów

Jak rozpocząć tę przygodę?

  • wybierz odpowiednie miejsce, płaskie lub lekko nachylone
  • w pobliżu źródła surowców
  • niedaleko ujęcia wody
  • zacienione i osłonięte od wiatru
  • na granicy działki- za zgodą sąsiad   


    Kompost wkracza szerokim nurtem do zabudowy jednorodzinnej, wtórują hasłom takim jak zero waste. Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego sugeruje, że dobrze prowadzony kompostownik powinien mieć zapach leśnej próchnicy, a Ministerstwo Środowiska proponuje, aby ulokować kompostownik niedaleko bzu, skutecznie niwelujący ewentualny przykry zapach wydobywający się z naturalnego nawozu.

Kilka słów o ....

  • Trawie

zalecenia i uwagi:

- dodać materiały z "grupy brązowej":

1 część liści + 2 części trawy = 33:1


- kontrolować wilgotność pryzmy- świeża trawa jest zbyt mokra na kompost


  • Zrębkach

zzalecenia i uwagi:

- dodać materiałów z "grupy zielonej" :

1 część zrębek + 50 części trawy = 30: 1


- zrębki suche, konieczne jest nawodnienie pryzmy
powstający kompost jest ubogi w azot

  • Liściach  

zalecenia i uwagi:

- dodać materiały z "grupy zielonej"

1 część liści + 4 części odpadków kuchennych = 31:1

- liście suche- nawodnić pryzmę
- ziemia liściowa jest uboga w azot

Składniki masy kompostowej

Uschnięte części roślin/ igliwie

słoma i siano

 

zrębki i wióry

skorupki jaj

papier i karton

liście

odpadki kuchenne

skoszona trawa

fusy po kawie

owoce

chwasty

obornik i kurzak